divendres, 10 d’octubre del 2014

Vilafranca, 2011-2014

Geogràficament i històrica, Vilafranca ha estat la frontissa entre els Ports de Morella, el Maestrat i la comarca aragonesa de Cantavella. Avui en dia, encara que el terme vilafranquí va ser part del morellà, pertany a la comarca "oficial" de l'Alt Maestrat, sent, a més a més, el municipi més poblat de la mateixa. Una població que ha basat la seua riquesa en una important indústria tèxtil que s'ha vist minvada en els darrers temps, a l'igual que la seua demografia amb un cens que amenaça de perdre la referència dels dos mil habitants.

Font: Viquipèdia

En el pla electoral, les municipals del 2011 van donar-li per tercer lloc la confiança al batlle socialista Óscar Tena, qui va obtindre la majoria absoluta (53%) i sis regidors. Mentre l'oposició va quedar configurada pels quatre membres del Partit Popular i un regidor de Compromís. Actualment, els onze escollits continuen conformant el plenari de Vilafranca.

Les eleccions del 2011
El resultat de les autonòmiques d'aquella jornada electoral va ser pràcticament una còpia de les urnes locals. El PSPV va guanyar també amb el 52% dels vots, el PP va ser el segon amb el 33% -tan sols dotze vots de diferència entre municipals i valencianes-, i Compromís va ser la tercera força amb gairebé deu punts. Cap altra formació va sobrepassar la barrera del 4%.
A les generals espanyoles, però, la història va canviar. El Partit Popular arrabassava la majoria al Partit Socialista per un estretíssim marge de només set vots. I a la vegada, Esquerra Unida, amb el 6,32%, avançava a Compromís, que es va quedar al 5,40%.

Les eleccions del 2014
Amb una abstenció propera al 60%, el PSOE va recuperar la plaça vilafranquina. Ho va fer amb un terç dels vots i deu punts per sobre del PP. La forta davallada del bipartidisme va ser substituida per la pujança de candidatures alternatives: Esquerra Unida, Primavera Europea-Compromís i Podem van quedar emmarcats en una forquilla del 11-10%. I ja a certa distància, cal afegir el 4,92% d'UPyD.
Si apliquem aquest escrutini a unes eleccions municipals, el panorama polític de Vilafranca seria d'allò més interessant, amb fins a cinc colors al plenari. El PSPV mantindria una majoria que no seria absoluta, amb cinc regidors, mentre que el PP en perdria un respecte els actuals. Compromís conservaria el seu edil i entrarien EU i Podem, sempre en cas que hi hagués les respectives candidatures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada