dimarts, 7 d’octubre del 2014

La Todolella, 2011-2014

La Todolella, als Ports, voreja des de fa anys els cent veïns censats amb dret a vot, però tot i això, a les eleccions al municipa van repetir la peculiaretat de convocatòries anteriors. En una comarca plenament bipartidista, o fins i tot unipartidista, els todolellans van poder escollir entre tres paperetes: les típiques del PP i PSPV, i la Ciudadanos de Centre Democrático, un partit d'àmbit estatal creat a Castelló, en la línia dels que es reclamen successors del centrisme i liberalisme d'UCD i CDS, encara que un dels seus dos candidats ja es va presentar al 2007 sota Coalició Valenciana.

Foto: Turisme de Castelló

Amb tot això, els veïns de la Todolella, amb el sistema de Consell Obert, podien escollir entre vuit noms per a triar els cinc regidors de l'ajuntament: la meitat éren del PP, i els altres, dos i dos per a PSPV i CCD. El resultat va afavorir sobretot els primers. Els populars van col·locar els seus candidats al més alt de l'escrutini, entre 64 i 56 vots. El cinquè va ser per als centristes.

Tot i la majoria absoluta, ha estat una legislatura amb força activitat pel que fa als càrrecs electes. L'any 2011 va prendre l'alcaldia Alfredo Querol per quarta vegada, però va deixar-lo al desembre de 2012. Només el lloc de primer edil, ja que va continuar com a regidor. Aleshores, José Ángel Cerdán va ser el nou alcalde todolellà. I aquest, per motius de salut, hi va renunciar al càrrec a l'agost d'enguany. En aquest cas sí va abandonar l'espai al plenari, de manera que en el seu lloc va entrar el següent a la llista de les eleccions, el socialista Arturo Ferrer. La Todolella comptava aleshores amb tres partits amb representació. Quant a l'alcaldia, després de de que Óscar Armengot exercira d'alcalde en funcions durant unes setmanes, el cicle s'ha tancat i Alfredo Querol ha représ la vara com a primer edil de la vila.

Les eleccions del 2011
El Partit Popular va ser la formació més votada a les eleccions a les Corts Valencianes, amb el 57% aproximadament, mentre que els socialistes van obtindre un 33%. Cap altra candidatura va sobrepassar la tanca dels cinc punts percentuals.
Poc va canviar la tendència els mesos posteriors, de manera que al novembre, amb motiu dels comicis espanyols, les xifres van ser prou semblants, 54% per als conservadors, 38% per als socialdemòcrates. Només sis vots van escapar del bipartidisme.

Les eleccions del 2014
Com en les anteriors ocasions, el PP es va imposar el PSOE en les europees a la Todolella. Ara bé, va perdre la línia de la majoria absoluta, 42%, vuit punts més que els socialistes. I per primer cop des de les municipals, un tercer partit obtenia un resultat a tindre en compte, el 6,5% d'Esquerra Unida. La baixa població comporta el valor relatiu d'un vot, de manera que amb tres i dos vots, UPyD i Ciutadans també van superar el 3%.
Tot i la majoria relativa dels populars en esta cita, si ho traslladem a un escenari municipal esdevindria majoria absoluta, amb tres regidors per dos de l'oposició socialista. Si bé, com ja hem expressat en la resta de municipis de consell obert, les característiques pròpies d'aquest sistema fa que la tria d'edils siga abans personalista que partidista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada