divendres, 26 de setembre del 2014

Peníscola, 2011-2014

La Ciutat en el Mar, el referent turístic del nostre territori i un indret carregat d'història i de patrimoni natural, és la tercera localitat en ordre de població del Maestrat-Ports, la qual cosa permet que s'hagen establert un ventall de partits polítics locals a diferència del bipartidisme que impera en l'interior. Tot i que en ocasions anterior hi va haver un nombre considerable a alcaldables peniscolans, en l'any 2011 només hi van concórrer quatre. 

Font: Viquipèdia

El Partit Popular va guanyar amb quasi el 64% dels vots, que equivalien a nou regidors que van revalidar la quarta legislatura d'Andrés Martínez. Com a principal partit de l'oposició trobem el Partit Socialista, amb el 21,7% i tres regidors. Tanca el plenari el regidor d'Esquerra Unida, Rafael Serrat, qui fòra alcalde a la dècada dels 80 i al 1999. Va obtindre un 7,62%, a penes vint-i-cinc vots per sobre del Bloc-Compromís, qui va perdre la representació al consistori. D'ençà, les tretze persones que van prendre l'acta aquell maig de fa tres anys i mig encara hi desenvolupen la seua tasca institucional.

Les eleccions del 2011
Pel que fa als comicis valencians, tant PP com PSPV pràcticament van repetir percentatges: 63,2% per als conservadors i 21,5% per als socialdemòcrates. Com a tercera força Compromís va superar ara a Esquerra Unida, 6,35% a 4,68%.
Els resultats no van variar massa mesos després. Quan va aplegar el moment d'escollir els diputats espanyols, el Partit Popular va fer valdre el seu bastió peniscolà per superar els dos terços, mentre que el PSOE restava al 20%. Esquerra Unida i Compromís es van intercanviar un altre cop les posicions, amb tot just deu vots de diferència; la seu marca va figurar entre els tres i els quatre punts.

Les eleccions del 2014
L'estabilitat que hem vist va desaparèixer amb els comicis al Parlament Europeu del passat juny. Va guanyar de nou el Partit Popular, però per primer cop va baixar de la majoria absoluta, fins el 46,7% dels vots. Molt pitjor va ser la sort dels socialistes, els quals van davallar al 13,5%. I per l'altra banda, les opcions alternatives van sumar percentatges a tindre en compte: Esquerra Unida i Podem van superar el 7,5% cadascuna, separades per tan sols dos vots. Al voltant del 5% es va quedar UPyD, un punt més que Compromís, una altra derrotada en comparació a eleccions anteriors. Per últim, cal ressenyar el 3,67% de Ciutadans.
Ara bé, la translació d'aquest ball de xifres i percentatges a unes municipals no suposaria un gran canvi en la política peniscolana. Ans al contrari, el PP i EU mantindrien els seus nou i un regidor, respectivament, i el PSPV en perdria un a favor de Podem, mentre que UPyD es quedaria a escassos vots de tindre un representant a les nostres comarques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada