dimecres, 24 de setembre del 2014

Olocau del Rei, 2011-2014

A l'igual que Castellfort i la Mata, els olocauins van celebrar unes primàries entre tota la població per designar les persones que hi haurien de formar el plenari municipal durant els quatre anys següents. En el seu moment, el sistema va despertar l'interés dels mitjans de comunicació estatals, com ara la televisió Cuatro o el diari El Mundo. Aquest darrer va publicar un article en el que feia palesa de la necessitat de les primàries per escollir regidor en un poble on ningú no vol ser-ho. 

A Olocau, les primàres es van instaurar l'any 1995 i s'han consolidat plenament. Per al 2011, dels 120 habitants censats (ara la xifra ja baixa de 100), 108 podien ser triats, i 95 veïns van elegir-ne a cinc. El que més va ser Vicente Royo, actual alcalde de la vila, qui precisament afirmava a l'article d'El Mundo que el càrrec "era més problema que altra cosa". El quintet sortint de les primàries es va partir en dos candidatures, tres per al Partit Socialista, marca que governa des de 1987, i dos per al Partit Popular. La jornada electoral, en la re-votació, els candidats socialistes van aconseguir una quinzena de vots més que els seus contrincants. Com a curiositat, la persona més votada fou Isidro Royo, qui ja havia estat primer edil d'Olocau entre 1983 i 1987 amb les sigles del Partit Democràta Liberal de Garrigues-Walker.

Font: ara.cat

Les eleccions de 2011
Quant a la votació per a discernir els representants a les Corts Valencianes, a Olocau hi va haver empat entre PSPV i PP a 41 vots cadascú, pràcticament el 50% en percentatge, atès que només dos vots van escapar als dos grans partits.
Si tancar unes eleccions amb un empat és difícil, dues és gairebé impossible. Però a la localitat dels Ports es va repetir el resultat d'uns mesos enrere, ara amb 43 paperetes per llista. De nou, solament dos vots van acudir a una tercera força.

Les eleccions del 2014
Ha estat precís esperar tres anys i mig, però a la fí la igualada es va trencar a les eleccions europees. La moneda va caure del cantó del PSOE, amb un 47% i amb quatre vots per sobre del PP. Una altra novetat va ser la irrupció amb certa visibilitat d'un tercer partit, en aquest Podem, amb el 5,88%.
Com en ocasions anteriors, a Olocau del Rei no hi té gaire validesa el resultat que ens puga donar un repartiment de regidors amb l'escrutini europeu. De totes maneres, fàcilment es percep que en cas de dur-ho a terme, ens trobaríem amb una composició idèntica a l'actual, tot i que quasi segurament, serà amb altres noms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada